Sjösprång och kulturkrig

Den här veckan släpps min senaste spänningsroman SJÖSPRÅNG. Den handlar bland annat om vad som händer när den nationalistiska kulturföreningen Bredablick kommer till Gotland för att lajva hembygdskultur. 

Jag har hämtat inspiration till Bredablick från SD:s chefsideolog Mattias Karlssons två verksamheter Gimle och Oikos. Kulturföreningen Gimle är en kulturkonservativ lekstuga som försöker kanonisera det de tycker är ursvensk kultur och som till varje pris måste skyddas och vidmakthållas. Typ trollparader, oxdans, knyppling och högläsning av nationalistiska dikter. I deras ögon riskerar Sveriges ursprungskultur (?) att utarmas och blandas till en oigenkännlig sörja. Tankesmedjan Oikos är Karlssons verkstad där man smider ultrakonservativt tankegods och rustar sig för det globala kulturkriget. Man kan säga att Gimle är folkligt hejsan svejsan i praktiken och Oikos står för ideologi och strategi. Två politiska, patriotiska och i högsta grad taktiska fronter som tillsammans ska marschera ut i kriget och segra eller dö. Eller för att citera Mattias Karlsson: ”Våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad”.  

I ”min” kulturförening, Bredablick, har jag försökt förstå vilken typ av människor som engagerar sig i ett sådant här kulturkrig. Vilka är de? Vad vill de? Vad har de för bakgrund? Boken är först och främst en spänningsroman och inte en djuplodande psykologisk avhandling som ger svar på allt. Det är fiktion och underhållning, mitt eget hittepå för att kunna förstå. Därför har jag tagit mig friheten att krydda precis som jag vill. 

Jag hoppas att du vill läsa SJÖSPRÅNG. Och du, dela gärna det här inlägget – det är ju ändå kulturkrig på gång! 

Här kan du läsa Dagens Nyheters reportage om Gimle häromåret. Fantastisk läsning som tände idén till Bredablick.