Burflickan

BURFLICKAN framsidaI en lekpark på Söder i Stockholm försvinner två små flickor en eftermiddag. Ingen har lagt märke till något misstänkt, eller sett dem försvinna.

Ända sedan dottern Lilja föddes har Nelly mått dåligt. Hon känner sig snärjd och instängd. Men är det en förlossningsdepression eller en försenad reaktion på de experiment som hon och hennes halvbror Jonas utsattes för som barn? Liljas försvinnande får droppen att rinna över och Nelly förs akut till psyket.

Medan Nelly ligger katatonisk och okontaktbar på sjukhuset gör Jonas allt för att hitta de försvunna flickorna. Vem kidnappar egentligen två barn utan att kräva en lösesumma? Och vem är den mystiske biodlare som sökte upp Nelly strax före försvinnandet? I sin jakt på sanningen kommer Jonas mörka hemligheter på spåren. Men det är en kamp mot klockan, och tiden är på väg att rinna ut både för barnen och för Nelly.

Burflickan är en fristående uppföljare till Fjärilspojken och en fantasieggande spänningsroman om kärlek, vänskap och oförsonlig vrede. Och om bin, det livsviktiga men utrotningshotade lilla djur som ser till att de växter vi äter blir befruktade.


Förlag: Bladh by Bladh/2016, StorySide/2016 (ljud, inläsare: Viktor Åkerblom), Pocketförlaget 2017. Omslag: Anders Timrén.

Genre: Nature Noir – spänningsroman / thriller.

Vill du recensera boken? Kontakta annika.bladh(at)bladhbybladh.se.


PDF: Infoblad från förlaget Bladh Bladh


Recensioner / omdömen

”Oj så bra. /…/ Den är liksom Fjärilspojken en mycket välskriven spänningsroman och man märker att Peter vet vad han skriver om. En fantastisk informativ roman om bin, en livsviktig insekt. Jag är djupt fascinerad av boken. Betyg 5/5.” Svenska Böcker

”Burflickan är en unik spänningsroman med ett helt nytt grepp, starka karaktärer och hög spänningsfaktor. En bok att sträckläsa, en bok som väcker tankar, en bok att minnas.” Deckarförfattaren Anna Jansson

”Fängslande, fascinerande bladvändarspänning!” Bokspegeln

”Spännande, stark & gripande!” Bloggen Jennies boklista

”Stjernström är som alltid en ypperlig berättare, som vet hur han ska lägga upp handlingen. Han är också duktig att med några få ord ge liv åt karaktärer och miljöer. /…/ … jag kan bara säga att det är en njutning, man skopas full med vetenskap och kunskap. För en nyfiken och vetgirig person som jag är det helt underbart att läsa Stjernströms böcker!” Bloggen Epiloger

”Oerhört välskriven och detaljerad med ett snabbt tempo och spänning på hög nivå.” Bokslukerskan

Några lyssnaromdömen om ljudboken från streamingtjänsten Storytel.


Vem är skyldig till bidöden?

Burflickan är en fantasifull spänningsroman som tar avstamp i verkligheten. Ett tema i boken skildrar motsättningar mellan småskaliga biodlare och resursstarka kemikaliebolag där moderna bekämpningsmedel spelar en avgörande roll. Burflickan bjuder på nervkittlande och tankeväckande läsning för alla som är intresserade av biologisk mångfald, den hotande bidöden och framtida matförsörjning.

FNs livsmedels- och jordbruksorganisation FAO uppskattar att mer än två tredjedelar av de grödor som bidrar till 90 procent av all mat är pollinerade av bin. Samtidigt är en allt större del av världens bin utrotningshotade. I vissa delar av världen är bidöden (CCD, Colony Collapse Disorder) redan så omfattande att pollineringen är hotad. Orsakerna till den plötsliga biutrotningen är omdiskuterade men allt fler forskare ser moderna bekämpningsmedel som det största hotet, framför allt så kallade neonikotinoider (syntetiskt nikotin), där plantan har präglats med giftet redan som frö. Samtidigt gör kemikaliebolagen som tillverkar gifterna allt som står i deras makt för att försöka göra sambanden så komplexa att inget enskilt ämne eller företeelse kan pekas ut som skyldigt.

Ett annat tema i Burflickan handlar om så kallade mördarbin (afrikaniserade bin), som även de är resultatet av ett misslyckat mänskligt ingripande i evolutionen.

Punktlista med fakta: Visste du att …

[spider_facebook id=”1″]