Sjösprång

Tanken att någon med berått mod hade satt ett levande väsen i brand spred sig som en vämjelig stank i Walla Hammars hjärna.

När den nationalistiska kulturföreningen Bredablick kommer till Gotland för att lajva svensk hembygdskultur blir det startskottet för en serie grova brott med rasistiska förtecken.

Vad är det för hemskheter som pågår? Det undrar den sjuttioåriga kvinnan Walla Hammar, vars självpåtagna livsuppgift är att hålla sin del av ön i balans. För att lyckas tar hon hjälp av sitt barnbarn Bella och det ”bortomsliga”, det andra kallar skrock och tokerier.

Wallas synsätt är allra mest ifrågasatt av hennes son Pelle, som tillsammans med Najma Rumi, en ung reporter på P4 Gotland, startar en egen utredning. Deras utgångspunkt är raka motsatsen till Wallas: fakta och vetenskapliga metoder.

Men inget är så enkelt som det först ser ut. Gamla brott och nya oförrätter seglar upp. Snart blir livet extremt farligt för alla inblandade.

Förlag: Lind & Co, 2022. Omslag inbunden & ljudbok: Emma Graves. Inläsare ljudbok: Jonas Malmsjö.

Recensioner / omdömen

”Peter Stjernström är inte – blott – ännu en deckarförfattare och hans deckarserie med Gotland som kriminell miljö är inte – blott – ännu en serie Gotlandsdeckare. Stjernström är sin egen deckarförfattare, som skriver sina egna deckare./…/ Peter Stjernström har en suverän förmåga att lyssna och läsa in, ta till sig och verkligen leva sig in i det han skildrar.”
Bengt Eriksson, Deckarlogg

”Romanens styrka är den annorlunda intrigen med spänningarna mellan det övernaturliga och det vetenskapliga. Karaktärerna skildras mycket levande, liksom den gotländska miljön. Språket är enkelt och lätt att ta till sig.”
BTJ / Kent Lidman

”Gotländsk sommaridyll, intressanta karaktärer som man tar till sitt hjärta (främst Walla, men egentligen alla hennes närmaste), spännande tankegods i form av det bortomsliga och olika naturfenomen. Peter Stjernström är påläst och engagerad vilket gör berättelserna till något extra. De berör mig som läsare och väcker min nyfikenhet. Stort tack för ännu en fantastisk bok! Jag längtar redan efter nästa!”
Boksann

”Sjösprång är en mycket läsvärd bok, som sticker ut mot polisdeckare och andra kriminalromaner. Jag rekommenderar er att läsa den men var beredda på att bli berörda och även upprörda.”
Bokhylla 61

”Välfylld godispåse /…/ Här finns mycket att beundra /…/ Författaren har en egen röst med stort intresse för udda naturvetenskapliga fenomen, med ett vaket öga för historiska detaljer, med en hel del grotesk humor och med ett intresse för olika kunskapsteoretiska perspektiv; olika sätt att se på tillvaron. Dessutom har han en för genren ovanligt fascinerande huvudperson, sjuttioåringen Walla Hammar, egensinnig som få. I just den här boken finns ett huvudtema kring svensk nyfascism, aktuellt, viktigt och skildrat på ett alldeles eget sätt.”
Kapprakt

”Välskriven, bra tema /…/ Språket flyter fint, man kommer personerna nära och tematiken är tyvärr alltför aktuell.”
Dast Magazine

”Jag älskar balansen mellan naturfenomen, historisk folktro och brotten som uppkommer i berättelsen. Det triggar upp spänningen ordentligt. Karaktärerna är starkt beskrivna och sätter fin prägel på berättelsen.”
Sandras böcker