Blodmål

En serie krampanfall, ibland med dödlig utgång, drabbar invånarna i semesterparadiset Ljugarn på sydöstra Gotland.

Samtidigt visar naturen tecken på att allt inte står rätt till. Fiskar dör, insekter kryllar och den onaturliga värmen vägrar ge vika. Beror anfallen på att naturen löper amok? Eller ligger det en ond hjärna bakom?

Två udda utredningsteam formeras. De tar sig an gåtorna med radikalt olika utgångspunkter och metoder. Intuition och känsla för det ”bortomsliga” ställs mot fakta och analys.

När skruvarna dras åt och fler liv ställs på spel börjar en dödligt spännande kamp mot tiden.

Blodmål är första boken i en serie som utspelar sig på Gotland. Där möts olika sidor av öns och mänsklighetens natur i dramatiska berättelser. Saklighet ställs mot skrock, ont mot gott, människor mot djur, hämnd mot förlåtelse, kärlek mot hat. 


Förlag: Lind & Co, 2021. Omslag: Emma Graves. Inläsare ljudbok: Jonas Malmsjö.


Här kan du läsa ett smakprov.


Recensioner / omdömen

”BLODMÅL av Peter Stjernström är en överraskande läsupplevelse som tog mig med storm. En bok som jag kommer att sätta i händerna på alla läsare i min omgivning. En perfekt bokcirkelbok som väcker allehanda tankar och känslor. Boken har en fascinerade aktuell och informativ handling som väcker min nyfikenhet och vetgirighet, samt ett briljant språk, utvecklad gestaltning, underbara miljöbeskrivningar. /…snillrikt, snårigt, trovärdigt och skickligt sammanflätat.”
Agneta Norrgård, boktipsare i P4 Västernorrland och på Instagram/Facebook

”Vill ni läsa en bok som berör, manar till eftertanke, är spännande, och bejakar alternativa tankar och livsstilar? Söker ni det, så tror jag att ni kommer gilla boken. Jag tycker mycket om den, jag fastnade direkt i den och blev bara uppslukad av den. /…/ Det är en av de bästa böckerna jag läst i år. Spännande och obehaglig. Ska jag verkligen behöva vänta till nästa år innan uppföljaren kommer?”
Bokhylla 61

”En mycket välskriven roman. Startar lugnt, arbetar sig fram till ett högt stup och faller sedan fritt. När man inte tror mer kan hända så kommer det ännu mer. Missa inte denna roman. I nutid där man blandar gammal folktro och mystik med forskning och klimatpåverkan. En måste-läsa-bok!”
Nathalie Perssons boktips

”Jag skulle vilja kalla ’Blodmål’ för en vanlig, svensk vardagsdeckare med ett stänk av övernaturligt och ett språk som flyter på skönt … Och så PANG kommer ett par sekvenser som är fruktansvärt obehagliga! Jag hade faktiskt lite svårt för att läsa dessa passager men de är precis lagom långa och dessa ’toppar’ av skräck gör helheten till någonting helt fantastiskt. Kusligt! Högsta betyg från mig.”
Betyg 5/5 Annsofi – Skrivliv

Detta är en bladvändare av rang! Berättelsen är fängslande, underlig, mystisk. Karaktärerna är intressanta och min hjärna gick bananas när jag försökte lista ut vad som hände, hur och varför. Storyn är jävligt otäck och aktuell. Språk och miljöbeskrivningar är oerhört bra och känslan av obehag smög sig på. Boken är en härlig mix av udda komponenter som gör att den sticker ut. Jag måste även tillägga att jag älskar Walla! Det är omöjligt att inte älska henne, maken till krutkvinna får man leta efter. Vill hon adoptera mig tro? Mot slutet blev det rysligt spännande med en oväntad vändning och jag nästan skrek rätt ut ’hur ska det här sluta!?’ Jag längtar efter nästa bok i serien och ska spara ut naglarna tills dess så det finns något att bita ner!
4+ av 5, Bokhyllan i skuggan

”Spännande, kuslig och otäck. /…/ Lättläst, genomtänkt med fina karaktärsbeskrivningar och fint gestaltande av miljöerna på Gotland.”
Mias bok

”Beskrivningarna i boken gör att de kryper in under huden. BLODMÅL är boken du bör läsa i sommar.”
Amelies bokhörna

”Spännande, fascinerande och välskriven.”
Utsedd till Månadens bästa bok juli 2021. Betyg 5/5, Jennies boklista

”Mycket trevlig (krypande) och spännande läsning! Rekommenderas varmt.”
Sandras böcker

”En intressant, välskriven och ytterst skrämmande berättelse. Läs, men var förberedd på obehag som får det att krypa i kroppen på dig.”
Boksann

”En ruskig och välskriven pärla. /…/ Jag fastnade vid karaktärerna. Jag vill läsa mer om (o)naturliga fenomen på Gotland.”
Betyg 5/5, Mina dystopiska studier

”Det är en spännande intrig med många oväntade vändningar och en dramatisk upplösning. Gotlandsmiljön skildras mycket fint och trovärdigt och språket är enkelt och lättflytande.”
BTJ, Kent Lidman

”Välskriven, spännande och skrämmande. /…/ Peter Stjernström har skrivit en fascinerande men smått obehaglig bok som får det att krypa i kroppen. Han leder mig skickligt in på olika villovägar och får mig tro att jag vet vem den skyldiga är.” 
Betyg 4/5, Boktanten.com

”Spännande, fascinerande och välskriven. /…/ En deckare som sticker ut i mängden.” 
Betyg 5/5, Systrarna boktokiga

”En riktig bladvändare, som ger mig en kluven känsla av både längtan till vackra Gotland och att aldrig mer vilja sätta min fot på ön.”
Bookworm on the road

.