Fackbok: Linné2007

Ung man fyller 300 år – om Linné2007, jubileet som siktade mot framtiden

Ung man fyller 300 år är en fackbok om det stora jubileet 2007 som uppmärksammade att det var 300 år sedan Carl von Linné föddes. Boken skildrar bland annat vår tids syn på Carl von Linné som världens första ekolog och sammanfattar alla de jubileumsaktiviteter som sjösattes av Linné2007, den nationella delegation som tillsattes av regeringen på initiativ av bland andra Vetenskapsrådet, Kungl. Vetenskapsakademien och regionala turistintressen.Jubileet pågick under större delen av 2007 i hela Sverige och i 20 länder.

Målet var att locka fler unga till vetenskapen. Uppmärksamheten blev enorm, tack vare förstklassig projektledning av generalsekreteraren Åse Berglund och lyckad marknadsföring. Genom att lansera Carl von Linné som Mr Flower Power lyckades Linné2007 slå in en kil i svenskarnas uppfattning om den perukklädde gamle blomsterkungen som bara sorterade växter. Han fick istället träda fram som den naturvetenskapens globale superstar han faktiskt var. Cirka 7 000 pressklipp talade sitt tydliga språk om det mediala genomslaget för Linné2007.

Boken kan också läsas som en instruktionsbok om hur ett jubileum kan göras både framåtblickande och angeläget för sin samtid.

UngManFyller300_cover_Linné20073

 

 

 

 

 

 

 

 

Klicka här för kort intervju i UNT.

Boken lånar du på bibliotek eller köper på antikvariat (ISBN 978-91-85837-02-1).


”Grattis, Mr Flower Power! … Frågan är om något jubileum i detta land rört upp en sådan aktivitet i det samlade kulturlivet.” Lars Linder i Dagens Nyheter

 ”Jag delar numera flitigt ut böcker och broschyrer om Carl von Linné när jag är ute och reser. Inte knätofs eller socialförsäkringsssystemet – nu är det Mr Flower Power som gäller.” Utrikesminister Carl Bildt på bloggen Alla dessa dagar.

 ”Med 300-årsjubileet har Carl von Linné äntligen sluppit fri ur sitt dammiga herbarium.”Pia Huss i Dagens Nyheter

”Äntligen har en vetenskapsman lyckats tränga igenom mediebruset. Linné har i år tagit plats på scenen och hyllas som om han vore värsta vinnaren av Idol 2007. Och visst är Mr Flower Power värd all uppmärksamhet.” Ny Teknik