Smugglarna

”En gammal och döende man hade hittas kvävd i sin säng. Någon hade proppat hela hans svalg fullt med fisk.”

På Visby lasarett ligger det karismatiska originalet Walla Hammar för döden. Hennes närmaste sörjer. Samtidigt blir en gammal man mördad just på Wallas avdelning. Hans död antyder att något ont i det förgångna har vaknat till liv. Spåren leder till ett ökänt smugglargäng och ett privat behandlingshem. Snart ställs fler liv på spel. Skulder ska regleras.

Gamla oförrätter och övergrepp vägrar släppa taget om sina offer. Ingen går säker så länge det finns tidigare djävulstyg som spökar. Men vem är skyldig vem? Och vem ska ställas till svars idag?

Den färgstarka kretsen kring Walla tar som vanligt till annorlunda metoder för att lösa gåtorna.

Smugglarna är den tredje, fristående delen om Walla Hammar och hennes närmaste på sydöstra Gotland. Där möts olika sidor av mänsklighetens natur i dramatiska berättelser. Saklighet ställs mot skrock, ont mot gott, kärlek mot hat.

Release: juni 2023 ,Förlag: Lind & Co, 2023. Omslag: Emma Graves. Inläsare ljudbok: Jonas Malmsjö.

Recensioner / omdömen

 … På ett skickligt sätt väver författaren ihop dessa historier till en dramatisk upplösning. Romanen har en bra dramaturgi …/…/ Språket är lättflytande och miljöerna från Gotland mycket levande.
Betyg 4 – Mycket bra, BTJ Kent Lidman

”… riktigt underhållande läsning … obetalbara scener burlesk humor men också starkt berörande element och många scener som det blir svårt att glömma … frustande berättarglädje.”
Kapprakt

”En spännande kriminalroman och ett läsäventyr som sticker ut i bokfloden. Rekommenderas varmt!”
Agneta Norrgård, boktipsare P4 Västernorrland och läsambassadör

”Att läsa Peter Stjernströms böcker om Walla Hammar och hennes närmaste är högtidsstunder. Ingen kan som han på ett så fullkomligt naturligt sätt väva samman så vitt skilda ämnen som människans hot mot naturen, samhällskritik, grova brott, det ”bortomsliga” och storslagna gotlandsmiljöer till berörande, intressanta och spännande böcker.”
Boksann

”Läs den här boken. /…/ Färgstarka personligheter och en spännande intrig som man greppas och uppslukas av. Väldigt välskriven och lättläst.”
Bokhylla 61

”Lättläst, genomtänkt med fina karaktärsbeskrivningar och fint gestaltande av miljöerna på Gotland.”
Mias bok

”Walla är en färgstark karaktär, en detektiv av folket. Hon löser problem tillsammans med sina närmaste. Det är fart och fläkt i berättelsen. Vissa scener är briljanta och här finns också en originell mordmetod.”
Nisse Scherman, Svenska Deckarakademin